Studeren in Vlaanderen

Onderwijs in Vlaanderen

Publicaties over onderwijs in Vlaanderen 

(te bestellen en te downloaden)
www.vlaanderen.be/nl/publicaties/onderwijs-en-vorming

Databank met Onderwijsaanbod in Vlaanderen en Brussel:

Op deze website kunt u het antwoord vinden op vragen als:

  • Wat is de structuur van een bepaald onderwijsniveau?
  • Welke studierichtingen, opleidingen, ... kan ik er volgen?
  • Welke scholen bieden die studierichtingen, opleidingen, ... aan?
  • Wat zijn de adressen en het studieaanbod van de scholen in een bepaalde regio

http://www.ond.vlaanderen.be/onderwijsaanbod/

 

VERGELIJKING MET BUITENLANDSE ONDERWIJSSYSTEMEN

Via het ENIC/Naric netwerk vind je heel wat info terug over buitenlandse onderwijssystemen. In Vlaanderen kan je terecht op de website NARIC-Vlaanderen - NARIC-Vlaanderen (naricvlaanderen.be)

Bij NUFFIC (Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs) vind je ook heel wat informatie Onderwijssystemen | Nuffic

Op Onderwijskiezer vind je enkele vergelijkingen terug :

Onderwijs Nederland - Vlaanderen

Onderwijs Wallonië - Vlaanderen

 

Hulp bij het keuzeproces

Onderwijskiezer helpt jongeren kiezen

Zijn je leerlingen op zoek naar een studierichting die goed bij hen past? Dan kunnen ze terecht op de CLB-website Onderwijskiezer. Daar vinden ze objectieve, onafhankelijke en kwaliteitsvolle informatie over alle studierichtingen en opleidingen in Vlaanderen en Brussel. 


CLBCHAT

Op de CLBCHAT praat je met een medewerker van het CLB.

Hoger Onderwijs in Vlaanderen - Brochure 2020

De brochure bevat informatie over de organisatie van het hoger onderwijs (soorten instellingen en opleidingen, toelatingsvoorwaarden, leerkrediet, …) en over studeren in het buitenland of studeren met een functiebeperking. Verder worden ook een aantal veelgebruikte woorden uit het hoger onderwijs verklaard.

Instappen in het Hoger Onderwijs? Exploratietool COLUMBUS biedt antwoorden.

Tijdens schooljaar 2017-18 verscheen een aangepaste versie van Columbus om het studiekeuzeproces in de derde graad van het secundair onderwijs te versterken.

  • De school kan het moment van afname zelf kiezen en de modules kunnen apart ingevuld worden. Hierdoor kan de school een eigen traject uittekenen.
  • Voor de leerlingen van het laatste jaar zijn de vernieuwde Columbus vragenlijsten beschikbaar. De vorige versie gaat echter niet offline dus leerlingen kunnen op elk moment van het jaar in Columbus werken.
  • In vergelijking met 2016-17 wordt meer specifieke feedback gegeven voor bepaalde onderdelen van Columbus. Deze nieuwe feedback is beschikbaar sinds 1 februari 2018.
  • Voor leerlingen van het voorlaatste jaar is Columbus operationeel sinds 1 februari 2018. Vanaf dan bestaat de mogelijkheid om beperkte feedback te krijgen voor bepaalde onderdelen.
  • Meer specifieke informatie over de aangepaste versie van Columbus is beschikbaar in een geactualiseerd draaiboek. Met dit draaiboek kunnen scholen aan de slag om Columbus te integreren in hun school-eigen visie op onderwijsloopbaanbegeleiding en het traject dat leerlingen doorlopen.

'Klaar voor hoger onderwijs'

De dienst studieadvies van de Arteveldehogeschool ontwikkelde 'Klaar voor hoger onderwijs', een digitaal instrument dat leerlingen helpt een zicht te krijgen op de verwachtingen die het hoger onderwijs stelt op het vlak van studiekeuze-, leer-, ICT- en taalcompetenties.

Gedurende zes jaar zette Klaar voor hoger onderwijs als sensibiliserende, remediërende en stimulerende online tool onderwijsloopbaanbegeleiding in de klas sterk op de kaart.

De dienst studieadvies van de Arteveldehogeschool besliste om de tool stop te zetten om mee te werken aan één kwalitatief Vlaams-breed platform voor onderwijsloopbaanbegeleiding.Het blijven bestaan van diverse online tools is immers niet handig en weinig efficiënt voor secundaire scholen. Voor meer info, ga naar Klaar voor hoger onderwijs?

Info voor Nederlanderse leerkrachten die les (willen) geven in Vlaanderen:
The Big Five voor Nederlandse leerkrachten (grensarbeid)