4) Werkervaring in het buitenland - Hoe zoek ik een plek om werkervaring op te doen? Werkervaring buiten Europa (o.a. Canada, Australië, Nieuw Zeeland, Japan...)

Voor de meeste niet Europese landen gelden andere toelatingsvoorwaarden dan voor een werkervaring binnen de Europese Gemeenschap.

 

Je hebt voor de meeste landen een reispas en/of visum nodig. Een reispas vraag je aan bij het gemeentehuis op de dienst Bevolking. Een reispas is meestal vijf jaar geldig en wordt niet meer verlengd. Vraag je documenten ook tijdig aan, want er is meestal een wachttijd van minimum twee weken.

 

Misschien heb je ook wel een visum nodig. Dit wil concreet zeggen dat een ambtenaar tegen betaling enkele stempels in je reispas zet. Hiervoor kan je terecht op de ambassade van het land waarnaar je reist. Let ook op dat er soms een visum voor bepaalde activiteiten nodig is. We denken hier onder andere aan au pair, studies en werk. Alle info kan je op de ambassade in kwestie opvragen.

 

Het is dus wel van primair belang dat jij een duidelijk beeld hebt van wat je in het betreffende land wil gaan doen. Voor sommige landen zoals Canada, de V.S.… moet je in je achterhoofd houden dat de documenten niet zo makkelijk te verkrijgen zijn.

 

Het is aan te raden dat je niet op eigen houtje naar deze landen probeert te gaan, maar dat je gebruik maakt van een bemiddelingorganisatie.

 

In enkele gevallen is het ook nodig om bijkomende documenten te kunnen voorleggen. Denk maar aan een retourticket, een bewijs van je verblijfplaats of een geldige bankkaart.

 

Werkvakantie in Canada.

 

Het Werkvakantieprogramma Canada-België is op 7 februari 2007 officieel voorgesteld door de Canadese Ambassadeur in België, mevr. Laurette Glasgow, tijdens een persconferentie in de ambassade.

 

Het akkoord tussen Canada en België inzake het werkvakantieprogramma is van kracht sinds 1 januari 2007.

 

De overeenkomst maakt het Werkvakantieprogramma (WVP) mogelijk, waardoor 800 jongeren tussen 18 en 30 jaar (400 Belgen en 400 Canadezen) vakantie kunnen houden in het partnerland en er de cultuur en het samenleven proeven, en tegelijkertijd de reiskosten te drukken door tijdens hun rondreis tijdelijke, betaalde jobs te zoeken en uit te oefenen.

 

Meer info:

 

http://www.werkvakanties.ca/

 

Het “working holiday maker program” voor Australië en Nieuw Zeeland.

 

Met het Working Holiday Maker program kan je een visum aanvragen. Dit 'Working Holiday Visum' (WHV) laat je toe om tijdens maximaal 12 maanden je reisbudget te spijzen met inkomsten uit tijdelijk werk.

 

Het WHV is een meervoudig inreisvisum. Dat betekent dat je naar believen gedurende de geldigheidsperiode het land in en uit kunt reizen.

 

Meer info:

 

Australië:

 

Australia - Department of Immigration and Citizenship

 

Nieuw Zeeland:

 

Immigration New Zealand

 

Veel info op:

 

Aussietours

 

Werkervaring in Japan.

 

Vulcanus in Japan for Students from the European Union

Je kan als taalleerkracht via een uitwisselingsprogramma (JET) ook les gaan geven op een Japanse school.

Het “working holiday maker program” voor Taiwan.
Voor meer info:
Ambassade van Taiwan in Belgie

 

Het is misschien nuttig om eens een kijkje te nemen op onderstaande sites:

 

De site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: http://diplomatie.belgium.be/

 

Site voor alle reis- en werkinfo: http://www.workpermit.com

 

De site van het JongerenpuntBuitenland (JINT): http://www.jint.be

 

Ook het raadplegen waard: http://www.wegwijzer.be