Table of Contents

Archief nieuws Januari tem Juni 2012

- "EUROGUIDANCE INSIGHT": De EUROGUIDANCE newsletter

De achtste editie van de EUROGUIDANCE Newsletter is er!

- Volg ons op Twitter

http://www.twitter.com/euroguidanceFL


- CEDEFOP: Het nieuwe meertalige overzicht van de European Training Thesaurus

(Juni 2012) Hoe kunnen we er zeker van zijn dat we hetzelfde bedoelen met dezelfde term? De nieuwe taaltool van Cedefop kan daarbij helpen.
Het nieuwe meertalige overzicht van de European Training Thesaurus is een elektronische publicatie die nuttig is voor iedereen die professioneel bezig is met onderwijs, opleiding en werk. De tool belicht 1207 termen en concepten die vaak voorkomen in de literatuur over het beroeps–onderwijs in Europa. Het doel is om bij de gebruikers een gemeenschappelijk begrip tot stand te brengen van de termen die in dit domein worden gebruikt.
Via een snelle navigatie kan het overzicht worden geraadpleegd per taal, term en onderwerp. Het vormt de basis voor de uitgebreide online thesaurus die momenteel door Cedefop wordt ontwikkeld.
De European Training Thesaurus

- Erasmus for All, de opvolger van Een leven lang leren?

(Juni 2012) In haar vergadering van dinsdag 29 mei heeft de Commissie cultuur en onderwijs van het Europees Parlement (CULT) het onder meer gehad over Erasmus for All. Onder deze naam stelt de Europese Commissie voor alle programma's die deel uitmaken van het huidige programma Een leven lang leren te groeperen. Ze stelt ook voor dat 70% meer budget zou worden vrijgemaakt voor de periode 2014-2020.
Hoewel het voorstel over het algemeen goed wordt aanvaard, stelt de nieuwe naam voor veel leden van de CULT-commissie toch een probleem, omdat die enkel doet denken aan individuele mobiliteit voor studenten hoger onderwijs. Ze zijn ook van mening dat de namen Comenius, Leonardo da Vinci, Grundtvig enz. niet mogen verdwijnen. Volgens de leden moeten ook sport en jeugdzaken een eigen identiteit en een eigen budget krijgen. Bovendien kwam er heel wat reactie op het feit dat het niet aan de Europese Commissie is om te bepalen hoe de agentschappen in de lidstaten worden georganiseerd.
Dit was de eerste stap in een lange discussie over hoe het programma Een leven lang leren er vanaf 2014 moet komen uit te zien. Belangrijk om weten is dat het nieuwe programma pas in werking kan treden nadat het door de Raad en door het Europees Parlement in plenaire vergadering wordt aangenomen.
Kom meer te weten over het voorstel van de Europese Commissie
(Bron: Newsletter-EDU Juni 2012)

- Kinderen keren niet terug, zij gaan weg

(Mei 2012) Terug naar Nederland betekent voor de meeste volwassenen terug naar hun thuisland, waar ze herinneringen aan hebben en waarin ze cultureel verankerd zijn. Maar voor kinderen ligt dat anders. Zij gaan weg van alles wat hen vertrouwd is.
Lees hier het volledig artikel
(Bron: RNW Wereldexpat Magazine mei 2012)

- Boost you(th) up

boost_youth_up.jpg
(Mei 2012) Zin in nieuwe ontmoetingen en ervaringen, nieuwe vooruitzichten en nieuwe professionele uitdagingen? Dan hebben Actiris International en het ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hét evenement voor u:Boost you(th) up. Afspraak op woensdag 23 mei 2012 in de Sint-Gorikshallen om te ontdekken wat Europa u allemaal te bieden heeft!
Professionals staan klaar om uw vragen te beantwoorden en u alle info aan te reiken, zodat u aan een mooi internationaal professioneel avontuur kunt beginnen.Ook op het programma: conferenties, praktisch advies en … verrassingen.
Raadpleeg de lijst met stands en het programma van de conferenties.
Wanneer? Woensdag 23 mei van 12.00 tot 18.00 uur.
Waar? Sint-Goriksplein 25 1000 Brussel

- International Conference “Employability & Higher Education”

(Ljubljana, Slovenia, Sep 27-28, 2012)
( Mei 2012) The Second International Conference Employability of Graduates and Higher Education Management Systems (University of Ljubljana, Faculty of Social Sciences, Kardeljeva pl. 5, Ljubljana, Slovenia, September 27-28, 2012) will explore which critical factors determine university graduate’s early career success and how higher education systems respond to the real world employment challenges.
A panel of experts – prof. Ulrich Teichler (DE), prof. Robin Middlehurst (UK), prof. Wolfgang Mayrhofer (AT) and more than 20 others – will present and discuss application of empirical employability data on key higher education developments as well as challenges related to:
- Institutional higher educational management;
- Accreditation and re-accreditation of programmes;
- Career Centers;
- Enhancement of theory with practical work.
This conference has no registration fee. The number of participants is limited, so in the event of interest consider short online or e-mail registration as soon as possible:
http://www.dehems-project.eu/
(program, key speakers, registration…)
http://www.dehems-project.eu/en/conference-registration/
(registration…)
Mr. Matej Godnic
P.S.: Do not hesitate to contact for more information at: dehems@fdv.uni-lj.si

- Europe Internship

Europe_Internship_CE.jpg

(Mei 2012) Europe Internship is een online platform dat bedrijven en studenten door heel Europe helpt elkaar te vinden als het neerkomt op stages en banen. Registratie en gebruik maken van het platform is volledig gratis voor beide partijen. Het platform is vooral geconentreerd op internationale stages en banen, en het is ook mogelijk om te zoeken naar een stageplek of werkplek over de hele wereld.
U kunt deze website vinden op http://www.europe-internship.com

- Het Europees Parlement opent zijn deuren op 12 mei !

12mei_EP.jpg
(April 2012) Op zaterdag 12 mei vieren we in Brussel het Feest van Europa. Het Europees Parlement en de andere Europese instellingen openen die dag hun deuren. In het Parlement kun je er discussiëren met de verschillende politieke fracties, de parlementsleden, de tolken- en andere diensten van het Parlement. Is discussiëren niet zo je ding, kom dan dansen op de muziek van Mamy Rock, de beroemde Britse dj van 69 jaar oud.In de voortuin van het Parlement kun je meedoen aan een spelletje street basket, een sessie tai-chi of een lach- of schaaksessie. De allerkleinsten kunnen terecht in het Kinderdorp. 2012 is het Europees Jaar voor het actief ouder worden en de solidariteit tussen de generaties. Daarom hebben kun je dit jaar ook kennismaken met allerlei interactieve projecten zoals nieuwe technologieën door jongeren voor ouderen, informatie over intergenerationele woonvormen, culturele en sportverenigingen voor ouderen,...
(Bron: Newsletter EDU Mei2012)

- "We Mean Business": Commissie lanceert promotiecampagne voor buitenlandse stages

(April 2012) De Europese Commissie lanceert "We Mean Business", een campagne die bedrijven moet aanzetten meer stageplaatsen te scheppen om de vaardigheden en de inzetbaarheid van jongeren te verbeteren. Tegelijk kunnen stages de jongeren helpen om vlot de overstap te maken van onderwijs en opleiding naar een eerste goede baan. Stages kunnen ook voordelen bieden voor de bedrijven: op die manier kunnen ze kennismaken met mensen die misschien wel uitstekende nieuwe werknemers worden en met hun frisse ideeën een sleutelrol zullen spelen voor productiviteit en concurrentievermogen in de toekomst. Via de programma's Leonardo da Vinci en Erasmus voor studenten uit beroeps- en hoger onderwijs zal de Commissie in de periode 2012-2013 in totaal voor 280 000 stageplaatsen financiële steun verstrekken.
"We Mean Business"
(Bron: Press release Rapid 17 April 2012)

- 25 jaar Erasmus

(April 2012) EuroparlTV, de reportagezender van het Europees Parlement, heeft een reportage gemaakt over Erasmus en zijn impact op miljoenen Europeanen.

Op 9 mei gaat het grote evenement van het Deens voorzitterschap door in Kopenhagen. Je vindt alle informatie over het Europese evenement op de volgende website:
http://www.iu.dk/erasmus25/index-uk.html
(Bron: EPOS Nieuwsbrief 4/2012)

- CEDEFOP-publicatie over de ontwikkeling van ECVET in Europa

(April 2012) Cedefop, het Europese expertisecentrum voor beroepsopleiding, heeft een rapport gemaakt met een beschrijving van de vorderingen inzake de invoering van ECVET in de verschillende lidstaten en regio's in de Europese Unie.
ECVET (European Credit system for Vocational Education and Training) is het Europese systeem van studiepunten in beroepsgericht onderwijs en opleiding, naar analogie met het de succesvolle ECTS-studiepunten in het hoger onderwijs. ECVET zou moeten bijdragen aan leermobiliteit, transparantie van kwalificaties en meer gelijkheid tussen beroeps- en algemeen vormend onderwijs.
ECVET streeft ernaar om in 2012 een overkoepelend kader te bieden kwalificaties te verwoorden in leerdoelstellingen, en zo systemen van beoordeling, transfer, accumulatie en erkenning van verworven competenties te uniformiseren en te verbeteren. Het is gebaseerd op een systeem waarbij een jaar voltijds beroepsopleiding 60 ECVET-punten waard is. Uiteraard is het de bedoeling van flexibele en gemodulariseerde leertrajecten mogelijk te maken.
Download hier de publicatie 'The development of ECVET in Europe'
(Bron EPOS nieuwsbrief 4/2012)

- Koken met e-twinning kookboek_etwin.jpg

(April 2012) Als voorgerecht discussiëren in een virtuele lerarenkamer. Als hoofdgerecht een eTwinning-project
uitvoeren. En als dessert online training volgen. In de nieuwe publicatie 'Het eTwinning Kookboek' vind je alle
ingrediënten voor eTwinning naar jouw smaak. Je bestelt het boek gratis via de Onderwijswebsite.
Bestel 'Het eTwinning Kookboek'
(Bron: Schooldirect 18/04/2012)

- Expert zegt... Tips voor een zinvolle invulling van je nieuwe leven

(April 2012) Geen grotere uitdaging in het leven dan emigreren, zou je zeggen. Toch kent ook het emigreren fases
waarin het lastig is om je draai te vinden of de verveling toeslaat. Sterker nog: in sommige fases is er niets
saaier dan geëmigreerd zijn. Behalve ruimte en natuur hebben we als mens namelijk ook een intrinsieke behoefte aan
een zinvolle invulling van ons bestaan. En in je nieuwe land kost het vaak meer wat meer tijd en inspanning om daar
de juiste vorm voor te vinden.
Lees het artikel
(Bron: RNW Wereldexpat 12/04/2012)

- EUROSCOLA 2012/2013

(April 2012) Euroscola is een project georganiseerd door het Europees Parlement waarbij scholen elkaar ontmoeten in het Parlement in Straatsburg voor een eendaagse en meertalige simulatie van een plenaire zitting. Een leerrijke manier voor 16 tot 18-jarige leerlingen om zelf te ervaren hoe Europese wetgeving tot stand komt. De bedoeling is dat tijdens elke sessie elke EU-lidstaat wordt vertegenwoordigd door één school. België mag zeker niet ontbreken! Het Europees Parlement vergoedt een deel van de reiskosten en biedt het ontbijt en de lunch aan. In het najaar van 2012 zijn er 5 data waarop sessies doorgaan. NIEUW: neem deel aan de wedstrijd om geselecteerd te worden!
Alle praktische informatie over Euroscola vind je hier!
(Bron: Newsletter-EDU april 2012)


-Gezocht: leraren voor de Europese Scholen

(Maart 2012) De Europese Scholen vormen een apart onderwijssysteem met een eigen curriculum. Hun missie is om meertalig en multicultureel onderwijs aan te bieden aan leerlingen in het kleuter, lager en algemeen secundair onderwijs. Jaarlijks detacheert de Vlaamse overheid personeelsleden naar verschillende Europese Scholen in de lidstaten van de EU. Ook voor het schooljaar 2012-2013 zijn er verschillende functies vacant in het lager en algemeen secundair onderwijs en als studiemeester/leerlingenbegeleider.
Lees de functiebeschrijving en vind alle praktische informatie
(Bron: Schooldirect 28 maart 2012)


- Kun je in Nederland elke studie in het Engels volgen?

(Maart 2012) Een veelgehoorde veronderstelling is dat er in Nederland zo veel studies in het Engels gevolgd kunnen worden, dat een uitstekende beheersing van die taal zou volstaan. Maar inmiddels zijn in de Tweede Kamer vragen gesteld over de toename van Engelstalige opleidingen en de mogelijke teloorgang van het Nederlands als wetenschappelijke taal.
Kun je in Nederland elke studie in het Engels volgen?
(Bron: RNW wereldexpat 20/03/2012)

- 25 jaar Erasmus wedstrijd op Facebook

(Maart 2012) De Europese Commissie heeft een wedstrijd uitgeroepen rond de 25ste verjaardag van Erasmus op Facebook, als onderdeel van het Jongeren in beweging-campagne. Het doel van de wedstrijd is om persoonlijke ervaringen uit te wisselen en om anderen aan te zetten om de voordelen van het studeren in een ander Europees land mee te pikken.
Daarvoor zoekt de commissie leuke, opwindende of ontroerende verhalen (liefst in het Engels), in eender welk formaat (tekst, foto's of video). Inzendingen moeten ten laatste op 30 april 2012 binnen zijn. Van 1 tot 8 mei mogen facebook-gebruikers stemmen voor een selectie van inzendingen. Je maakt kans op een tablet-pc, een mp4-speler of een digitale camera indien je tot één van de drie beste inzendingen verkozen wordt.
Meer info
De wedstrijd op facebook
(Bron: EPOS Nieuwsbrief maart 2012)

- Europese lerarendag in Gent op 25 april

(Maart 2012) Europa Direct Oost- en West-Vlaanderen, de Provincie Zeeland en het Europees Parlement in België organiseren samen een vormingsdag voor leraren in Gent op 25 april. Deze dag richt zich vooral naar leraren van het secundair (BE) en voortgezet (NL) onderwijs. In de voormiddag leer je het Europees Parlement beter kennen en is er een debat over de eurocrisis. De namiddag staat in het teken van internationalisering op school. Je komt er alles te weten over Comenius, eTwinning en Europass. Een aantal van jouw collega's komen vertellen over hun Europese projecten.
Meer weten over of inschrijven voor deze Europese Lerarendag!
(Bron: Newsletter-EDU — Maart 2012)


- Jeugdwerkloosheid in de EU blijft stijgen

(Maart 2012) Steeds vaker raken jongeren in de EU niet meer aan een baan. In Zuid-Europa was het aantal werkloze jongeren nooit zo hoog. Daarom roept het Parlement de lidstaten op de jeugdwerkloosheid dringend aan te pakken en de onzekere dienstverbanden, zoals tijdelijke of deeltijdbanen en onbetaalde stages, terug te dringen.
(Bron: Newsletter-EDU — Maart 2012)


- Studie-informatiedagen SID-ins

(Februari 2012) Elk jaar organiseren de centra voor leerlingenbegeleiding en het Agentschap voor Onderwijscommunicatie in de vijf Vlaamse provincies studie-informatiedagen (SID-in).
Laatstejaars secundair onderwijs maken er kennis met de brede waaier aan studie- en beroepsmogelijkheden na het secundair onderwijs. Zo helpen we die leerlingen in hun studie- of beroepskeuze. In vier van de vijf provincies (niet in Limburg) bieden we naast het aanbod opleidingen hoger onderwijs ook informatie over een aantal beroepssectoren. Zo kunnen ook jongeren die niét verder studeren er terecht met vragen over de inhoud van beroepen, over mogelijke tewerkstelling en verdere opleiding in bedrijven en organisaties.De beroepeninformatie is ook interessant voor jongeren die wél verder studeren. Zeker in tijden van crisis is het ook voor hen handig om weten welke opleiding het beste voorbereidt op een bepaald beroep, en in welke beroepssectoren ze terecht kunnen met een bepaald diploma.
Ook EUROGUIDANCE is weer aanwezig met een stand om informatie te geven over mobiliteit, studeren, werkervaring, vrijwilligerswerk... in het buitenland!
Meer info over de SID-ins


- Go Strange infosessies 2012

(Februari 2012) Je wil wel eens naar het buitenland. Niet om er op reis te gaan. Wel om er vrijwilligerswerk of een vakantiejob te doen, een taalcursus te volgen, stage te lopen, te studeren... Fijn! Maar waar kan je terecht met je plannen? En moet dat veel kosten of kan het ook gratis? Op deze en al je andere vragen krijg je een antwoord tijdens deze Go Strange infosessies.
Formulier infosessies 2012


- Infosessie rond de ERASMUS MUNDUS oproep 2012

(Februari 2012) Het Vlaams-Europees verbindingsagentschap (vleva) en het Departement Onderwijs nodigen u graag uit op de infosessie "Erasmus Mundus informatiesessie rond de oproep voor 2012". Deze infosessie vindt plaats op dinsdag 6 maart 2012 van 9.30 u. tot 16.30 u.in de forumzaal van vleva (Kortenberglaan 71, 1000 Brussel). Vlaanderen participeert actief in programma’s en projecten van het Erasmus Mundus-programma en de laatste oproep voor 2012 biedt hiervoor nog een aantal mogelijkheden die we in deze vergadering duidelijk willen aantonen. Met het Erasmus Mundus-programma wil de Europese Unie de positie van Europa als "centre of excellence" op het gebied van het hoger onderwijs verstevigen en ervoor zorgen dat het hoger onderwijs in Europa voor de hele wereld aantrekkelijker wordt. Deze infosessie is gratis, maar inschrijven ten laatste op 29 februari 2012 is noodzakelijk. Meer info en inschrijvingsformulier: Infosessie rond de ERASMUS MUNDUS oproep


- International conference on education: Diverse talents for the future of Europe (5-6 March, Brussels)

(Februari 2012) meer info: http://www.educationconference.eu/

- Master études européennes Université de Szeged langue française

(Februari 2012) Le Centre d’études européennes de l’Université de Szeged (Hongrie) propose aux étudiants francophones un Master d’Études européennes, spécialité Europe centrale et orientale. Cette formation de deux ans (MA- Master) est organisée � Szeged en partenariat avec l’Institut d’études politiques de Lille, IEP, (France) et l’Institut d’études européennes de l’université catholique de Louvain (Belgique). Les étudiants obtiendront � la fin de ce cursus de deux ans, le diplôme de l’Université de Szeged et le diplôme de l’Institut d’études politiques de Lille. Voir: http://www.masteretudeeuropeenne.eu/

- EU wil onmiddellijke maatregelen om jeugdwerkloosheid terug te dringen

(Februari 2012) De jeugdwerkloosheid in Europa wil maar niet onder de 21% dalen. Daarom roept de Commissie de lidstaten, werknemersvertegenwoordigers en het bedrijfsleven op de krachten te bundelen en krachtige maatregelen te treffen om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Het nieuwe initiatief "Kansen voor jongeren" dat door de Commissie werd goedgekeurd, roept de lidstaten op tot actie om voortijdig schoolverlaten te voorkomen, om jongeren te helpen voor de arbeidsmarkt relevante vaardigheden te ontwikkelen, om te zorgen voor werkervaring en on-the-job training, en om jongeren te helpen een eerste goede baan te vinden.
EU wil onmiddellijke maatregelen om jeugdwerkloosheid terug te dringen
Het initiatief omvat een aantal maatregelen tegen jeugdwerkloosheid voor de periode 2012-2013

- 25 jaar Erasmus

(Februari 2012) In 2012 bestaat het Erasmusprogramma 25 jaar. Erasmus is gestart in 1987 en is sindsdien uitgegroeid
tot het paradepaardje van de Europese onderwijsprogramma's. Naar aanleiding van dit zilveren jubileum zullen er
allerlei evenementen plaatsvinden.
Meer informatie over 25 jaar ERASMUS

- ASEM-DUO programma

(Januari 2012) De Vlaamse Regering kent maximaal 300.000 euro subsidie toe aan het ASEM-DUO programma voor het opzetten van een
mobiliteitsprogramma tussen Vlaanderen en Azië voor de periode 2011-2016, op voorwaarde dat de samenwerking wordt
beperkt tot de Aziatische landen in transitie. Zowel Vlaamse als Aziatische studenten kunnen gebruik maken van
beurzen, waarbij telkens in paren van studenten wordt gewerkt. De studenten krijgen voor hun uitwisseling erkenning.
in hun thuisinstelling.
(Bron: Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 23 december 2011)
ASEM-DUO programma

- International Conference Career Guidance for Social Justice, Prosperity and Sustainable Employment - Challenges for the 21st Century

(Januari 2012) Deze conferentie zal plaatsvinden in Mannheim (Duitsland) van 3 tot 6 oktober 2012, voor meer informatie:
International Conference Career Guidance for Social Justice, Prosperity and Sustainable Employment


- Eurydice lanceert Eurypedia- de Europese encyclopedie over nationale onderwijssystemen

(Januari 2012) Eurypedia is een nieuw online instrument om de verschillende onderwijssystemen in Europa te begrijpen en te leren over recente hervormingen. Er staan ongeveer 5000 artikels op van 38 scholen en universiteiten in 33 deelnemende landen.
Eurypedia vindt u online via deze link:
Eurypedia - de Europese encyclopedie over nationale onderwijssystemen

Archief:

Nieuws 2011