eg_header4.png

De werkgroep mobiliteit


Het Euroguidance netwerk stelde de laatste jaren vast dat onderwijs- en loopbaanbegeleiders ook geëvolueerd zijn naar mobiliteitsconsulenten.Deze verschuiving kwam er vooral door de wijzigende vragen van de jongeren. Het leek dan ook aangewezen om deze nieuwe evolutie te beschrijven. Dit vooral om een nog betere service te bieden naar de gebruikers toe en om de kwaliteit ook naar de toekomst veilig te stellen.

Het uiteindelijke doel is dan om deze nieuwe vaardigheden door te geven aan de andere leden van het netwerk en aan alle onderwijs- en loopbaanbegeleiders. De werkgroep richt zich niet alleen tot onderwijs- en loopbaanbegeleiders, maar naar iedereen die geconfronteerd wordt of interesse heeft in de internationale mobiliteit of ermee te maken heeft in de dagdagelijkse praktijk.

Op basis van literatuurstudie, onderzoek en eigen ervaringen als mobiliteitsconsulenten in het kader van het Euroguidance netwerk willen we theoretische modellen bekijken die het mogelijk maken beter te begrijpen wat er allemaal gebeurt in de geesten van jongeren die een buitenlands verblijf meemaken.

De leden van werkgroep mobiliteit zijn de medewerkers van de Euroguidance centra in de volgende landen: Kroatië, Frankrijk, Griekenland, Italië, Letland, Luxemburg, Slovenië, Servië, Zwitserland en België (Wallonië & Vlaanderen).
De website van de werkgroep mobiliteit (Engelstalig)


2017

International Day op 13 februari 2017, Koning Boudewijnstadium te Brussel (meer info via International days)

GO STRANGE 2017


2016

Infosessies 2016 EUROGUIDANCE i.s.m. JINT & EUROPASS in Antwerpen en Brugge "Naar het buitenland"

E-twinning 2016 kick-off 10/10/2014 : Euroguidance Sessie: wat is Euroguidance, welke mogelijkheden hebben jongeren en welke kwaliteitscriteria we hanteren tijdens fysieke leermobiliteit (ook als we in onze eigen instelling jongeren uit het buitenland ontvangen)

2015


International Day op 20 november 2015 over "studeren in het buitenland"

Infosessie voor CLB's van het GO op 16 oktober 2015 over "studeren in het buitenland"

GO STRANGE 2015 10 oktober 2015 Antwerpen

Infosessies 2015 Infosessies EUROGUIDANCE in Gent en Leuven voor keuzebegeleiders “studeren in het buitenland”

2014


Gent 2014 Samenwerken aan een gekwalificeerde uitstroom 24/10/2014 Gent, Thematische sessie 5 "Mobiliteit en (keuze)begeleiding"

E-twinning 2014 kick-off 10/10/2014 Workshop Mobiliteit en (keuze)begeleiding.
In deze workshop brengen we het verhaal over hoe jongeren hun verblijf in een ander land ervaren, en hoe we de begeleiding voor, tijdens en na de buitenlandse ervaring kunnen aanpakken. Die inzichten zijn ook bruikbaar als we in onze eigen instelling jongeren uit het buitenland ontvangen!

2013


Gent 2013 Wat als ... kiezen vanzelf zou gaan? 25/10/2013 Gent Thematische sessie 6 "Ik zou iets in het buitenland willen gaan studeren"

GO STRANGE 2013 16 november 2013 ICC Gent "Studeren in het buitenland"

Documenten van de werkgroep


vlaamse versie mob.jpg
Mobiliteit en keuzebegeleiding.pdf

Coping skills new.gif
Wanneer we erkennen dat er een mobiliteitsproces is met fasen voor, tijdens en na het verblijf in het buitenland, kunnen we kijken hoe we ondersteuning kunnen bieden tijdens de verschillende fasen...

Tools
Een lijst van tools die door de verschillende landen in het EUROGUIDANCE netwerk gebruikt worden i.f.v. begeleiding rond mobiliteit