eg_header1.png


infosessie logos 2016.jpg


Infosessies EUROGUIDANCE i.s.m. JINT & EUROPASS in Antwerpen voor keuzebegeleiders
“Naar het buitenland”.

Het overwegen van een opleiding, werkervaring of het opdoen van vrijwilligerswerk in het buitenland… zo een jongere hebben we allemaal al wel eens in onze klas, op onze school, instelling of CLB gehad. Het volgen van een opleiding, werkervaring of opdoen van vrijwilligerswerk in het buitenland is een vrij complexe onderneming waar relatief veel komt bij kijken, zowel op het vlak van de studiekeuze als op het vlak van de financiering en de administratieve rompslomp.
Het is noodzakelijk dat de persoon in kwestie een goed voorbereide en weloverwogen keuze maakt.

Of de jongere nu voor een stage, opleiding of voor vrijwilligerswerk naar het buitenland vertrekt, het wordt meestal een unieke en waardevolle ervaring. Het draagt bij tot de persoonlijke ontwikkeling, verbreedt in vele gevallen het blikveld en vergroot de kansen op de steeds internationaler wordende arbeidsmarkt.

In deze infosessie proberen we zoveel mogelijk praktische informatie aan te bieden.

Doelgroepen: Keuzebegeleiders uit CLB’s, scholen, centra, hogescholen, universiteiten,…


Waar:


Antwerpen op 16/06/2016 Van 09.30 – 16.00 (maximum 30 deelnemers)
Anna Bijnsgebouw (VAC Antwerpen)
Lange Kievitstraat 111-113 2018 Antwerpen
Lokaal: Rubens
http://www.vlaanderen.be/nl/anna-bijnsgebouw-vac-antwerpen

De Inschrijvingen zijn afgesloten


Programma:

De volgende thema’s komen aan bod:

09.30 -09.45 onthaal

09.45 – 10.45 Het belang van begeleiding voor, tijdens en na de mobiliteit.
In deze presentatie brengen we het verhaal over hoe jongeren hun verblijf in een ander land ervaren, en hoe we de begeleiding voor, tijdens en na de buitenlandse ervaring kunnen aanpakken. Die inzichten zijn ook bruikbaar als we in onze eigen instelling jongeren (politieke vluchtelingen, migranten, leerlingen of studenten…) uit het buitenland ontvangen!

PPT


Coping vaardigheden voor mobiliteitBronnenDe afbeeldingen uit de presentaties (ZIP-bestand)


Info rond 'coping skills'

Of download het ZIP-bestand

coping with mobility.zip


10.45 – 11.00 Pauze

11.00 – 11.45 Wat zijn de mogelijkheden met of zonder (Europese en andere) programma’s rond mobiliteit.
Als je wilt studeren in het buitenland zijn er verschillende mogelijkheden. Het is belangrijk om de voor en nadelen van de 2 manieren om in het buitenland te studeren nauwkeurig af te wegen: Ofwel studeer je met steun van Europese of andere programma's, ofwel studeer je zonder steun van Europese of andere programma's (de 'free movers'). EUROGUIDANCE kan je hier bij helpen.
PPT11.45 – 12.30 Waar kan je informatie vinden: informatiebronnen, databanken…
We sluiten af met tips waar je relevante en bruikbare informatie kan vinden.

12.30 Broodjes

13.30 – 15.30 Informatie en subsidies voor jongeren met buitenlandplannen.
Jongeren kunnen voor allerlei mogelijkheden naar het buitenland: om te studeren of stage te lopen, maar ook voor vrijwilligerswerk, een taal te leren, een groepsuitwisseling of te werken. Go Strange is de informatiedienst voor jongeren met buitenlandplannen. Ontdek waarvoor jongeren / CLB medewerkers terecht kunnen bij Go Strange.
Tijdens deze infosessie gaan we dieper in op de verschillende buitenlandmogelijkheden, stellen we Eurodesk voor (een Europees netwerk voor internationale jongerenmobiliteit) en geven we informatie over EVS - European Voluntary Service (beursprogramma voor jongeren die als vrijwilliger in een ander land aan de slag willen) en Bel’J (vrijwilligerswerk in de Franse of Duitstalige Gemeenschap)
We bespreken Kamiel.info. De website die een antwoord geeft op de papierwinkel die een jongere in orde moet brengen als hij of zij naar het buitenland vertrekt.

15.30 - 16.00 EUROPASS
Europass biedt met Europass mobiliteit een document en tool aan om competenties en skills opgedaan dankzij een buitenlandse ervaring te documenteren en erkennen.


16.00 Einde

Volg ons op Twitter en Pinterest:

http://www.twitter.com/euroguidanceFL
http://www.pinterest.com/euroguidanceFL